Пятница, 03.05.2024, 17:29


Приветствую Вас Гость | RSS


Главная | Каталог файлов | Регистрация | Вход
Меню сайта

Категории раздела
УКРАЇНСЬКІ ГЕТЬМАНИ І КОШОВІ ОТАМАНИ [6]
КОЗАЦЬКІ ПОХОДИ [3]
ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА КОЗАКІВ [1]
КОЗАЦЬКА КУХНЯ [6]
КОЗАЦЬКА ТВОРЧІСТЬ [2]
КОБЗАРСТВО [2]
КОЗАЦЬКИЙ СЛОВНИК [3]
КОЗАЦЬКА МЕДИЦИНА [5]
КОЗАЦЬКЕ МИСТЕЦТВО [1]
КОЗАЦЬКИЙ ОДЯГ [2]
КОЗАЦЬКА ЗБРОЯ [1]
КОЗАЦЬКА ОСВІТА [2]
ПОБУТ КОЗАКІВ [3]

Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 104

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » Файлы » ЕПОХА КОЗАЦТВА » КОЗАЦЬКА КУХНЯ

Котляревський. Енеїда
22.12.2014, 15:39

Котляревський. Енеїда

(про їду наших предків)

«...Еней тоді як народився,

Разів із п'ять перехрестився;

Звелів готовити обід.

Поклали шальовки соснові,

Кругом наставили мисок

І страву всякую без мови

В голодний пхали все куток.

Тут з салом галушки лигали,

Лемішку і куліш глитали

І брагу кухликом тягли;

Та і горілочку хлистали, -

Насилу із-за столу встали

І спати послі всі лягли.

...Тут їли різнії потрави,

І все з полив'яних мисок,

І самі гарнії приправи

З нових кленових тарілок:

Свинячу голову до хріну

І локшину на переміну.

Потім з підливою індик;

На закуску куліш і кашу,

Лемішку, зубці, путрю, квашу

І з маком медовий шулик,

І кубками пили слив'янку,

Мед, пиво, брагу, сирівець,

Горілку просту і калганку,

Куривсь для духу яловець

..Ацест Енею, як би брату,

Велику ласку показав

І, зараз попросивши в хату,

Горілкою почастовав;

На закуску наклали сала,

Лежала ковбаса чимала

І хліба повне решето.

Троянцям всім дали тетері

І відпустили на кватері:

Щоб йшли, куди потрапить хто.

Тут зараз підняли бенкети,

Замурмотали, як коти,

І в кахлях понесли пашкети

І киселю їм до сити;

Гарячую, м'яку бухинку,

З разову до рижків печінку,

Гречаних з часником панпух...

...Сиділи, руки поскладавши,

Для них все празники були,

Люльки курили, полягавши,

Або горілочку пили,

Не тютюнкову і не пінну

Но третьопробну, перегінну,

Настояную на бодян;

Під челюстями запікану,

І з ганусом, і до калгану,

В ній був і перець, і ишпран.

І ласощі все тільки їли,

Сластьони, коржики, стовпці,

Варенички пшеничні білі,

Пухкі з кав'яром буханці;

Часник, рогіз, паслін, кислиці,

Козельці, терн, глід, полуниці,

Крутії яйця з сирівцем;

І дуокс вкусную яєшню,

Якусь німецьку, не тутешню,

І запивали все пивцем.

...Все військо добре убирало,

Аж поза вухами лящало,

Один перед другим хватав.

Вбирали січену капусту,

Шатковану, і огірки

(Хоть се було в час м'ясопусту,)

Хрін з квасом, редьку, буряки;

Рябка, тетерю, саламаху

Як не було - поїли з маху

І всі строщили сухарі;

Що не було, все поз'їдали,

Горілку всю повипивали.

Як на вечері косарі.

...Готова страва вся стояла,

Спішили всі за стіл сідать;

Хоть деяка позаставала,

Що мусили підогрівать.

Просілне з ушками, з грінками

І юшка з хляками, з кишками.

Телячий лизень тут лежав,

Ягни і до софорку кури,

Печені разної три гури,

Багацько ласих тож потрав.»

Категория: КОЗАЦЬКА КУХНЯ | Добавил: Profesor | Теги: козаки, Напої козаків, Козацькі блюда, Козацька кухня, україна, Запоріжська Січ, Котляревський. Енеїда, Козацькі рецепти
Просмотров: 466 | Загрузок: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вход на сайт

Поиск

Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz


  • Copyright MyCorp © 2024   Бесплатный конструктор сайтов - uCoz